Vanliga frågor om IPL

Vad är IPL?-Intensivt, Pulserande, Oskadligt ljus

Till skillnad från laser som endast använder en fast våglängd, så använder IPL ett brett spektrum av våglängder för att bättre kunna anpassa behandlingarna. Dessa ljuspulser kan behandla alla hudens lager allsidigt, både ytligare och djupare på samtliga delar av kroppen med ett bestående resultat. Utan att ge några skador på huden! Den här metoden har blivit mycket populär tack vare sin ICKE KIRURGISKA metod.

Hur går en hårborttagningsbehandling till?

Du får ligga på en bekväm behandlingsbänk och ha skyddsglasögon för att skydda dina ögon från det intensiva ljuset från IPL.

Det koncentrerade ljuset passerar ner i huden och förstör hårsäcken så det inte längre kan växa ut något hår. Varje ljuspuls behandlar ett område på 4 gånger 4 cm.

Hur lång tid tar en behandling?

Från några minuter till någon timma helt beroende på hur stort område som ska behandlas. Med Elmacs nya teknik går behandlingen dubbelt så fort som den mer traditionella ipl behandlingen.

Försvinner hårstråna direkt?

Inte alla, det kan ta upp till några veckor. De flesta hårstråna brukar lossna inom ett par veckor, du kan ta en pincett och känna efter, håret ska kunna enkelt dras ut.

Hur många behandlingar behövs?

Eftersom alla hårsäckar inte har något hår i sig kan det behövas flera behandlingar. IPL en kommer åt de aktiva hårsäckarna. Vilande hårsäckar saknar pigment och upphettas därför inte av ipl-pulserna.

Eftersom håret befinner sig i olika faser och man endast kan behandla hår i växtfas bör behandlingen upprepas normalt sett 3-6 gånger. Det är individuellt.

Kan alla delar av kroppen behandlas?

Ja, vanligast att behandla är ansikte, hals, armhålor, armar, ben, bikinilinjen, rygg, nacke, bröst och mage. Ju ljusare hy desto intensivare behandling kan utföras. Ålder eller kön spelar ingen roll.

Hur ofta ska behandlingarna utföras?

Normalt sett 6 veckor mellan varje behandling.

Kan alla behandlas?

Ja i princip. Hår utan pigment (grått och vitt) är mycket svårbehandlade, är du osäker om ditt hår lämpar sig kan du dra ut ett hårstrå och titta på hårroten, om den är helt ljus/vit så lämpar sig ditt hår inte för behandling. Det är det enklare att behandla mörka hårstrån jämfört med ljusa.

Man får inte vara solbränd, vid viss medicinering och vissa sjukdomar så bör man inte behandla, även gravida bör vänta till graviditet och amning är klar, se nedan.

Elmacs IPL behandlar nu även personer med en mörkare hudton.

Vad ska jag tänka på före behandling?

Du ska inte sola 4 veckor före och efter behandling. (Solbränd, pigmenterad hud ökar risken för brännskador på huden).
Du ska inte ha plockat, vaxat, blekt eller på annat sätt tagit bort håren. (Det måste finnas ett hårstrå i hårsäcken för att behandlingen ska vara verksam)
Du ska inte äta betakaroten tabletter eller använda ”brun-utan-sol” 2 veckor innan.
Om du äter A-vitamin eller fotokänslig antibiotika ska du avstå behandlingen.
Håren kan rakas fram till dagen innan behandlingen.
Gravida/ammande bör vänta till graviditet/amning är klar.
Gör det ont?

Mycket lite, ljuset kommer i mycket snabba impulser så att du bara känner att det hettar till i huden.

Finns det komplikationer?

Komplikationer är sällsynta. Omedelbart efter behandlingen kan huden kännas varm och lite rodnad, detta avtar inom några minuter/timmar. Rodnad, blåsor samt lätt klåda kan ibland uppträda, men brukar försvinna på några dagar. I sällsynta fall (mindre än 1%) kan huden övergående bli ljusare eller mörkare(hyperpigmenterade). Det är dock viktigt att följa restriktioner om solning (använd solskydd med hög skyddsfaktor (SPF-20 eller mer) för att undvika eventuella problem i 4 veckor efter sista behandlingen.

Är håret borta för all framtid?

Forskning pekar på att ett växande hårstrå som behandlats med IPL inte växer tillbaka. Däremot kan håranlag som slumrat under några år till årtionden aktiveras p g a hormonell påverkan som tex klimakteriet. Detta rör sig då om nya hårstrån.